Built by Bestcon
aanduiding voor toegevoegde waarde in prefab beton
Hoogbouw wordt steeds belangrijker en Bestcon levert daar graag de prefab betonnen casco’s voor. Op basis van het Bestcon 60 bouwsysteem zijn al de nodige ‘hoog’ gewaardeerde projecten opgeleverd. ’Built by Bestcon’ is niet voor niets een aanduiding geworden voor toegevoegde waarde bij hoogbouwcasco’s.
“Als specialist in prefab betonnen hoogbouwprojecten zijn wij voor menige opdrachtgever en aannemer een toegevoegde waarde geworden. Wij nemen projecten compleet aan en doen zowel de engineering als de montage van het casco. Noem ons gerust een ontzorger,” zo opent Algemeen Directeur Ronald Keurntjes het gesprek.
“We hebben vanaf het begin bewust gekozen voor hoogbouw, daar ligt onze kracht. We zien dat terug in een toenemend aantal in het oog springende projecten. Je ziet ze in de markt verschijnen als de Hoge Regentesse, de Bankier, Grote Beer, Hoekblok en Nova. Het zijn indrukwekkende projecten die hun belang onderstrepen voor comfortabel wonen midden in de stad,” zo licht Keurntjes toe.
De wens van de overheid om zoveel mogelijk binnenstedelijk te bouwen vergt een andere benadering van grondgebruik. Zoals hoge torens in een aantrekkelijke en gezonde groene omgeving. Bovendien groeit het aantal alleenstaanden en pensionado’s de komende jaren stevig door. Die zijn blij met gelijkvloerse en luxueuze hoogbouwappartementen met een lift, parkeergarage en de nabijheid van winkels en cultuurvoorzieningen.
Bestcon 60 bouwsysteem als basis
Keurntjes: “Wij zien hoogbouw als het toekomstperspectief voor de prefab betonindustrie. En het mag inmiddels best hardop worden gezegd dat we ons hebben ontwikkeld tot één van de belangrijkste prefab hoogbouwspecialisten van ons land.” De basis werd gelegd met een eigen cascosysteem voor hoogbouw, het Bestcon 60 bouwsysteem (BC60). Hierbij rust de vloer direct op de wanden, waardoor geen constructieve nokken nodig zijn. Dat biedt een grotere ontwerpvrijheid en wordt in de markt zeer op prijs gesteld. Net als het feit dat bij het plaatsen van de vloerelementen geen onderstempeling nodig is. Daarnaast zorgt de vlakke bovenzijde van de vloer voor complete vrijheid voor de installateur bij de montage van de installaties.
Wij zijn een ruwbouwontzorger
“Ons huidige succes heeft vooral te maken met de toegevoegde waarde die we leveren in het hoogbouwsegment. Door ons in een vroeg stadium bij een project te betrekken wordt prefab ingezet waar het voor bedoeld is: geen tijdrovende concessies halverwege de ontwerpfase, maar meteen goed. Dat levert een optimaal eindresultaat op, met vanaf de start een betere kostenbeheersing en aan het eind ook nog eens minder faalkosten.”
Voor Keurntjes is het duidelijk wat voor de aannemer de toegevoegde waarde van Bestcon is: van begin tot eind de ruwbouw verzorgen. In de praktijk begint dat bij de engineering, gevolgd door de productie van de prefab betonelementen en de organisatie op de bouwplaats en het eindigt bij de aanvoer en montage van de prefabelementen. “We doen veel werkvoorbereiding, we zijn de spin in het web. Hoogbouw begint bij ons vanaf zes bouwlagen en loopt tot circa 23 lagen. Dat is een meter of 70 en daarin hebben we nauwelijks concurrentie. Staal is in ons land minder gebruikelijk en houtbouw lijkt me voor dergelijke hoogbouwconstructies niet ideaal.”
Bij voorkeur demontabel of remontabel
Duurzaamheid staat hoog op de agenda in de bouw. Ronald Keurntjes is daar uitgesproken over: “We zien dat er steeds meer schaarste ontstaat aan grondstoffen zoals zand en grind. Verder zorgt de productie van cement voor een hoge CO2-uitstoot. We zullen de komende jaren echt moeten kijken naar vervangers. Daarnaast geloof ik in een andere manier van duurzaam bouwen, namelijk demontabel of remontabel. We zien dat veel (woon)gebouwen uit de jaren 50 en 60 nu alweer worden gesloopt. Ik geloof er meer in dat we de casco-elementen gaan hergebruiken in nieuwe gebouwen. Prefab leent zich hier bij uitstek voor.”
Dit artikel is verschenen in Cobouw van november 2022