Ga naar hoofdinhoud
+31 (0) 499 366 366 info@bestcon.nl

HOF36 Leiden; uitdagend project op eenzame hoogte

HOF36 LEIDEN; UITDAGEND PROJECT OP EENZAME HOOGTE
Bestcon en De Vries en Verburg Bouw werken samen aan imposant project

Vijf bijzondere gebouwen vormen samen HOF36 in Leiden. Een karakteristieke locatie in de Lammenschansdriehoek waar in vijf woontorens (waarvan de hoogste maar liefst 55 meter aantikt) 444 appartementen gerealiseerd worden. Cick Geers spreekt met Jeroen van Helvoirt; verantwoordelijk voor dit project binnen Bestcon (de producent van de elementen) en Bernhard van Houwelingen, projectleider bij De Vries en Verburg Bouw (de aannemer van dit project).

Door Cick Geers

‘Het project kent een bijzonder vertrekpunt binnen Bestcon’, start Jeroen van Helvoirt zijn verhaal. ‘Een aantal jaren geleden waren we actief voor het project Cobana in Rotterdam. Twee prachtige prefab woontorens met daarin zo’n 375 appartementen. In die tijd heb ik een delegatie van ZINC Real Estate, de ontwikkelaar van HOF36, rondgeleid en hen meegenomen in onze wereld van prefab hoogbouw. Ze waren enthousiast. Blijkbaar zó enthousiast dat ze enige tijd later voor het Bestcon60 concept kozen bij de ontwikkeling van de vijf blokken in Leiden. De Vries en Verburg Bouw kreeg de uiteindelijke opdracht en zij hebben vervolgens de productie van de elementen bij ons ondergebracht. Voor ons een fantastische bevestiging dat ons systeem een succes is. Maar eerlijk is eerlijk: HOF36 is het grootste project dat we tot nu toe binnen Bestcon hebben gekend en absoluut een uitdaging, maar eentje die we zeker aankunnen’, lacht Jeroen.

EEN KLASSE APART
Ook voor het Stolwijkse De Vries en Verburg Bouw is HOF36 een uitdagend project. Projectleider Bernhard van Houwelingen: ‘In december 2019 is deze reis voor ons begonnen. Een omvangrijk project en voor De Vries en Verburg Bouw het grootste appartementencomplex dat we tot nu toe gerealiseerd hebben. De schaalgrootte vormt de uitdaging; hoe kunnen we zo eenvoudig mogelijk een dergelijk groot project bouwen?’ De Vries en Verburg Bouw realiseerde eerder al aansprekende appartementencomplexen als Hyde Park in Hoofddorp en Holland Park in Diemen, maar HOF36 is volgens Van Houwelingen een ‘klasse apart’. Hoewel de keuze voor het Bestcon60 systeem al door de opdrachtgever vastgesteld was en De Vries en Verburg Bouw zelf geen onderzoek naar de meeste geschikte methode meer hoefde te doen, is Bernhard van Houwelingen enthousiast over de samenwerking met Bestcon. ‘Ik begrijp de keuze van de opdrachtgever helemaal. Het Bestcon60 systeem is prima geschikt voor een dergelijk project. Daarnaast is het bedrijf achter het systeem een partij met veel kennis en ervaring en weten ze heel goed  hoe ze hun prefab systeem zo optimaal mogelijk in kunnen zetten in projecten als deze’.

OP ROLLETJES
Lovende woorden dus voor de producent uit Best. ‘Ook voor ons geldt dat de samenwerking met De Vries en Verburg Bouw op rolletjes loopt’, gaat Jeroen van Helvoirt verder. ‘We zijn er trots op dat we hen met ons systeem kunnen ontzorgen zodat zij zich weer op andere facetten van het project kunnen richten. De onderlinge communicatie verloopt prettig en dat is bij een opdracht van deze omvang en uitdaging meer dan belangrijk’.

DUURZAAMHEID VOOROP
Voor De Vries en Verburg Bouw past HOF36 perfect binnen hun visie op duurzaam bouwen. Bernhard van Houwelingen vertelt daarover: ‘De vijf blokken die samen HOF36 vormen worden gekenmerkt door duurzaamheid. De woningen worden uiteraard volledig gasloos opgeleverd, er worden ongeveer 1.050 zonnepanelen aangebracht en er is een open bron energiesysteem waarbij de verwarming en koeling van het gebouw door middel van pompen tot op grote diepte in de grond water uit warme en koude bronnen circuleert (WKO systeem). Voor de douchevoorzieningen wordt een warmteterugwinsysteem gebruikt, waarmee het water dat naar de douche gaat wordt (voor)verwarmd door het afvoerwater van de douche (Douche WTW). Een opvallend detail aan het project is de enorme daktuin als dak van de parkeergarage van circa 2.800 m2 die o.a. zal worden voorzien van een kruidentuin. Er worden retentiekratten geplaatst om het overtollige regenwater op te slaan voor drogere perioden en zo het groen te voorzien van water’.

EEN TOEKOMST MET PREFAB
Voor de toekomst zien zowel Jeroen van Helvoirt als Bernhard van Houwelingen veel kansen voor de prefab hoogbouw. Jeroen van Helvoirt lacht: ‘Natuurlijk, ik heb alle vertrouwen in ons systeem waarmee we snel, goed en efficiënt kunnen bouwen. Maar los van Bestcon: de opgave waar de woningbouw voor staat is enorm. Zelden was er zo’n behoefte aan woningen als nu. In een klein land als Nederland kun je dan gewoon niet anders dan de hoogte in’.  Bernard van Houwelingen knikt. ‘Maar dan wel duurzaam, want we moeten als bouwers de verantwoordelijkheid voor de toekomst durven nemen. We zijn het aan onze kinderen en kleinkinderen verplicht de wereld beter achter te laten. Prefab in alle onderdelen van een project, van casco tot afbouw, kun je daar prima voor inzetten’.

De montage van HOF36 start naar verwachting rond de bouwvak 2022; het complete project zal medio 2024 afgerond zijn.

Beeldcredits: ZINC Real Estate. Dit artikel is verschenen in Cobouw van 31 augustus 2022

Bekijk ook:

Duurzaamheid gaat verder dan alleen het beton
Back To Top