Ga naar hoofdinhoud
+31 (0) 499 366 366 info@bestcon.nl

In de hoogte zit de toekomst

TT Vasum

IN DE HOOGTE ZIT DE TOEKOMST
Onderzoek toont aan: prefab beton kan naar minimaal 140 meter

Hogere woongebouwen van prefab beton zijn geen uitzondering meer in ons land. Toch wordt de grens bij 70 meter getrokken. Moeten we, mede gezien de toenemende vraag naar (betaalbare) woningen, het niet hogerop zoeken? Ronald Keurntjes van Bestcon is die mening toegedaan. En hij vindt daarin een medestander in niemand minder dan Robin van Gerwen, Hoofdontwerper Bouwconstructies bij het gerenommeerde adviesbureau WSP.

Door Cick Geers

Robin is verantwoordelijk voor de Eindhovense vestiging van WSP. ‘Door toekomstbestendig te ontwerpen, creëren we een leefomgeving die gezond, groen en circulair is. We gaan verder dan alleen het ontwerpen en uitwerken zonder natuurlijke hulpbronnen onnodig uit te putten. Wij houden er rekening mee dat de functie van een gebouw op den duur kan veranderen. We willen uitdagende en inspirerende oplossingen ontwikkelen die zowel zijn afgestemd op de toekomst als op de dag van vandaag’, licht Robin de werkwijze van WSP toe. ‘En binnen dat kader past prefab beton. We werken al langer met Bestcon, we geloven in de kracht van hoogbouw en in de mogelijkheden van prefab beton daarin. We kunnen de voorbeelden van het buitenland gebruiken als inspiratie voor onze bouwopgave. Net als daar wordt het ook in Nederland steeds aantrekkelijker om hoog te bouwen. Wij vragen ons daarbij overigens wel af of hoge gebouwen wel een vaststaande functie zouden moeten krijgen. Zit duurzaamheid ook niet voor een belangrijk deel in het adopteren van de toekomst?’

HOGER BOUWEN
Ronald Keurntjes, Directeur van prefab beton hoogbouwspecialist Bestcon, knikt bevestigend. ‘Exact! We moeten meer naar bouwen om het langer te laten staan en te herbestemmen. Een flexibele bestemming die voor de eeuwigheid gebouwd wordt; dat is pas duurzaam. En dat kunnen we! We kunnen hoger bouwen om een oplossing te bieden aan het woningtekort. We kunnen gebouwen maken die hergebruikt en her bestemd kunnen worden. En vanuit dat oogpunt bekeken: hoogbouw kan gewoonweg rendabeler!’ Ronald wijst naar succesprojecten als Hof36 in Leiden, Grote Beer Alexandrium in Rotterdam, Maanplein in Den Haag en Oostenburgereiland in Amsterdam. ‘Hoge en imposante woontorens in prefab beton; allemaal gemaakt met ons Bestcon60-systeem’.

DE SKYLINES VAN DEN HAAG EN ROTTERDAM
Robin vult aan: ‘Zelfs hoogbouw van 250 meter is mijns inziens rendabel te krijgen in prefab. Dat is één ding wat zeker is’. Van Gerwen legt uit dat de huidige ‘grens’ van 70 meter een grens ‘voor het gemak’ is. ‘Daarboven moet alles zwaarder gedimensioneerd worden. Maar we zien al gemeentes die bestemmingsplannen aan het aanpassen zijn. Den Haag en Rotterdam werken aan skylines met gebouwen hoger dan 70 meter. Toegegeven: wellicht deels uit prestige, maar zeker ook vanuit de behoefte aan woningen’.

TU EINDHOVEN
Bestcon kreeg de vraag of prefab beton ook hoger kon dan 70 meter. Ronald Keurntjes bedacht zich geen moment en schakelde met Robin van Gerwen van WSP. ‘We hebben al zoveel projecten samen gedaan; hoe kunnen we ook aan deze vraag tegemoetkomen?’ Robin zag direct mogelijkheden in het Bestcon60-systeem. ‘Het Bestcon60-systeem biedt immers de oplossing voor de installatie in het gebouw’. Besloten werd een studie uit te voeren naar gebouwen van meer dan 70 meter hoogte. Hierover zegt Robin: ‘Binnen WSP heeft afstudeerstudent Henri Mauritz (Structural Engineering & Design aan de TU Eindhoven) gedurende anderhalf jaar het onderzoek verricht onder begeleiding van professor Simon Wijte. De proefmodellen werden door Bestcon vervaardigd en vervolgens door de TU Eindhoven getoetst. Het onderzoek sterkte ons in ons vertrouwen. We kunnen letterlijk en figuurlijk verder omhoog!’, aldus een enthousiaste Robin van Gerwen.

40 VERDIEPINGEN
Ook voor Ronald Keurntjes is het helder. ‘We staan klaar om tot circa 40 verdiepingen te gaan bouwen’. Dan lacht hij en zegt: ‘Natuurlijk worden we in Nederland geen Dubai of Abu Dhabi, maar ik geloof zeker in veel hogere woontorens en gebouwen dan we nu bouwen. Wanneer we dan ook veel meer gaan kijken naar bouwen voor de langere termijn en gebouwen met een herbestemming, kunnen we grote stappen zetten richting verdere verduurzaming. Ik zeg met nadruk verder want het moet me wel van het hart dat prefab beton ook nu al duurzaam is. Ik noem een schonere bouwplaats met veel minder overlast, minder transportbewegingen, remontabele bouw etc. etc. Kort en goed: we zijn klaar voor de toekomst waarin we ons als hoogbouwspecialist alleen nog maar verder zullen gaan ontwikkelen’.

 

Bekijk ook:

Erkend Leerwerkbedrijf
Bestcon opnieuw erkend als leerwerkbedrijf
Back To Top