Ga naar hoofdinhoud
+31 (0) 499 366 366 info@bestcon.nl

Snel en zonder veel overlast de hoogte in

PLEIJSIER BOUW REALISEERT TWEE WOONTORENS IN DEN HAAG
Een bijzondere plek in de Randstad. Tussen de drukte van de grote stad Den Haag en de gemoedelijke sfeer van de kleinere plaats Voorburg wordt in de Haagse wijk Binckhorst een locatie gebouwd om te wonen, te werken en je vrije tijd door te brengen. In opdracht van Pleijsier Bouw, engineert, produceert en monteert het Brabantse Bestcon de elementen voor twee woontorens: Elara (Maanplein Hoekblok) en Nova (Maanplein 110). Beide projecten maken onderdeel uit van een gebied dat de naam Maanplein draagt.

door Cick Geers

Marc van Zeijl begeleidt vanuit Bestcon de beide opdrachten en is enthousiast. ‘Het eerste project is Elara; een prachtig appartementencomplex waarin 140 appartementen zijn opgenomen in een woontoren. Voor de woontoren hebben we de engineering inmiddels afgerond en is de productie volop gestart. Het tweede project, Nova, is maar liefst 70 meter hoog en herbergt 183 appartementen. Alle appartementen van zowel Elara als Nova vallen binnen het sociale huurwoning-segment.

STAPELPRINCIPE
Marc van Zeijl legt uit dat voor de woontorens gebruik gemaakt wordt van het Bestcon 60 Hoogbouw Casco: wanden en massieve vloerplaten die volgens het beproefde stapelprincipe worden gebruikt. ‘De balkonplaten worden in de productie aan de vloer gestort. De productie van de elementen voor Elara verloopt overigens naar wens, we verwachten dat we begin 2022 kunnen gaan starten met de montage. Voor Nova zijn we druk aan het enigineeren. Daarvoor geldt dat we vanaf week 20 van het komende jaar kunnen gaan monteren. De gevels van woontoren Nova worden voorzien van sandwich metselwerk gevels van Hibex. Bij Elara wordt een houtskeletbouw-gevel toegepast.

UITDAGEND
Ook Project Coördinator Harmen Tuinman van Pleijsier Bouw is tevreden. ‘Pleijsier Bouw is echt de pionier in dit Haagse bouwproject. Zo’n binnenstedelijk project vraagt toch weer een wat andere benadering. De keuze voor prefab beton heeft alles te maken met de bouwsnelheid en daarmee de verminderde overlast voor de omwonenden. In dit geval geldt echt dat hoe meer er in de fabriek gedaan wordt, hoe beter dat is. We zien minder transportbewegingen, er is minder geluids- en bouwoverlast. Dat is iets wat we als bouwende partij erg belangrijk vinden’.

HOGE BOUWSNELHEID
Marc van Zeijl knikt bevestigend:  ‘Dit zijn ook voor Bestcon de projecten waar duidelijk wordt dat je met prefab beton hoogbouw een hoge bouwsnelheid kunt halen. Het is fantastisch om te zien hoe we per week een laag monteren. Wanneer we drie lagen verder zijn, gaat de installateur aan de slag op de onderste laag. Installaties worden aangebracht in een niet constructieve later aan te brengen vullaag op de massieve vloer’. (Bestcon werkt met een zgn. swift-vloer; een constructieve vloer die in staat is met geringe hoogte grote overspanningen te realiseren. Om te voldoen aan de geluidseis middels massa wordt hierop een NIET constructieve vullaag van 12 cm aangebracht.. Juist deze vullaag is bij uitstek geschikt om de installaties in te verwerken. Je krijgt hierdoor een volledige ontkoppeling tussen de constructie en het bouwkundige red.)’. Marc gaat verder: ‘Iedere discipline in het project kan op de bouwplaats dus snel aan de slag; los van elkaar, in een wind- en waterdicht gebouw. Dat noem ik meters maken en super efficiënt werken! En dat is wat zo’n project als dit geweldig maakt om te mogen begeleiden!’

BOUWEN IS COMMUNICEREN
Over de samenwerking met Bestcon zegt Robert Pleijsier (Directeur Eigenaar van Pleijsier Bouw): ‘Bij Pleijsier vinden we dat bouwen het maken van plannen is, het gaat over meedenken en communiceren. Een succesvol verloop van een project vraagt mijns inziens om meer dan een bouwopdracht en een planning. We hebben ons voor ‘Maanplein’ georiënteerd de markt van prefab beton. We hebben te maken met een complexe bouwlocatie. Bestcon kwam daarbij al snel in beeld. Los van het feit dat het een overzichtelijk en persoonlijk bedrijf is, werken zij -net als Pleijsier- met korte lijnen en een open communicatie. Bovendien is het systeem dat Bestcon gebruikt (het Bestcon60 casco, red.) voor de locatie in Den Haag, zoals Harmen ook al aangaf, een goede oplossing. We kunnen snel, overzichtelijk en zonder al te veel overlast bouwen op een compacte en beperkte bouwplaats. Dit is ons eerste project met Bestcon en ik kan zeggen dat het echt naar tevredenheid verloopt!’

Bekijk ook:

Duurzaamheid gaat verder dan alleen het beton
Back To Top